Renters rente
Hvad er renters rente?
Når man optager et lån eller sparer penge op i banken, vil man enten tjene eller skulle betale renter. Renter kan man også kalde prisen på penge. Det er enten det, det koster at låne penge af banken, eller det, banken betaler, for at forvalte ens penge. Hvordan forholder det sig så med renters rente? Renters rente er ikke nødvendigvis noget specielt kompliceret begreb. Det betyder ganske enkelt, at en renteindtægt i forbindelse med en opsparing eller en renteudgift i forbindelse med et lån lægges til det oprindelige beløb, også kaldet hovedstolen, og at dette samlede beløb herefter bliver forrentet.
I praksis
I forbindelse med opsparing vil man selvfølgelig få renter for sine penge, dog som regel en del lavere end det er tilfældet ved lån. Hvis man for eksempel sætter 5000 kroner ind på en konto med en rente på tre procent og lader dem stå på kontoen et år, vil renteafkastet efter 12 måneder være på 150 kroner, men hvad så med det næste år? Hvis man har en konto, hvor man ikke får renter af sine renter, vil der året igen efter være et renteafkast på 150 kroner eller tre procent af de 5000 kroner, man har sat ind på kontoen. Her tænker man måske, at det ikke kan være rigtigt, da der jo nu står flere penge på kontoen, nu hvor man har “tjent” flere penge i form af renter det første år, og det er helt rigtigt.
Renten har gjort, at det samlede beløb er steget, og derfor skal man også have renter af det samlede beløb, uanset om pengene er kommet ind på kontoen i form af et beløb, man selv har sat ind, eller i form af renter, som ens penge har “tjent.” Tre procent af 5000 kroner er 150 kroner, og det er hvad man får det første år, men året efter står der 5150 kroner på kontoen, og når man tjener tre procent i rente af dette beløb giver det 154,5 kroner. Det indtjente rentebeløb er altså steget med 4,5 kroner. Det samlede beløb bliver altså efter to år 5304,5 kroner på grund af renters rente, hvor det havde været 5300 uden renters rente.